Dient u belasting te betalen over de steunmaatregelen die u in het kader van de coronacrisis ontving?
8 December 2020
De afgelopen maanden werden er door verschillende overheden diverse maatregelen genomen om ondernemingen en ondernemers te ondersteunen bij de financiële moeilijkheden die zij ondervinden ingevolge het coronavirus. Met het jaareinde in zicht rijst nu de vraag hoe deze ontvangen bedragen belast zullen worden.
Hierna geven wij u een overzicht van de al dan niet belastbaarheid:
1 Lokale en regionale coronasteunmaatregelen
De premies toegekend door de gemeenschappen, gewesten, provincies of gemeenten en steden in het kader van de coronacrisis zijn vrijgesteld van personen- en vennootschapsbelasting indien deze zijn betaald of toegekend tussen 15 maart 2020 en 31 december 2020. Hieronder vallen onder meer de Corona hinderpremie, de Compensatiepremie, de Ondersteuningspremie en het (Nieuw) Vlaams Beschermingsmechanisme.
2 Federale coronasteunmaatregelen
2.1. Het crisis-overbruggingsrecht
Er werd op 8 juli door de fiscale administratie een circulaire gepubliceerd over de belastbaarheid van het crisis-overbruggingsrecht voor zelfstandigen. Of deze uitkering effectief belast wordt, is volgens de circulaire afhankelijk de inkomstencategorie waartoe de inkomsten uit de onderbroken activiteit behoren:
1. Ontvangers van winsten of baten
De vergoedingen die een zelfstandige met winsten of baten ontvangt in het kader van het crisis-overbruggingsrecht zullen afzonderlijk belastbaar zijn aan 16,5 % indien ze niet meer bedragen dan de belastbare nettowinst of –baten van de vier vorige jaren. De afzonderlijke belasting aan 16,5% is enkel van toepassing indien deze voordeliger is dan een gezamenlijke belasting samen met de andere inkomsten. Bedragen de uitkeringen meer dan de nettowinst of –baten van de vorige vier jaren, dan zijn ze gezamenlijk belastbaar tegen de normale progressieve aanslagtarieven.
2. Verkrijgers van bezoldigingen van werknemers of van bedrijfsleiders
De crisis-overbruggingsrechten ontvangen door zelfstandige bedrijfsleiders en zelfstandige helpers worden gekwalificeerd als vergoedingen verkregen tot volledig of gedeeltelijk herstel van een tijdelijke derving van bezoldigingen en zijn gezamenlijk belastbaar tegen de normale progressieve aanslagtarieven.
3. Verkrijgers van bezoldigingen van meewerkende echtgenoten
De crisis-overbruggingsrechten ontvangen door meewerkende echtgenoten zijn door gebrek aan een wettelijke bepaling die deze inkomsten aan de inkomstenbelasting onderwerpt niet belastbaar.
2.2. Het heropstart-overbruggingsrecht
Ook hier is de belastbaarheid afhankelijk van de inkomstencategorie.
1. Ontvangers van winsten of baten
In tegenstelling tot het crisis-overbruggingsrecht, wordt hier niet voorzien in een afwijkend fiscaal gunstiger regime. De uitkeringen worden belast als vergoedingen verkregen tot volledig of gedeeltelijk herstel van een tijdelijke derving van winsten en worden belast tegen de normale progressieve aanslagtarieven.
2. Verkrijgers van bezoldigingen van werknemers of bedrijfsleiders
De heropstart-overbruggingsrechten ontvangen door zelfstandige bedrijfsleiders en zelfstandige helpers worden net zoals de crisis-overbruggingsrechten gekwalificeerd als vergoedingen verkregen tot volledig of gedeeltelijk herstel van een tijdelijke derving van bezoldigingen en zijn gezamenlijk belastbaar tegen de normale progressieve aanslagtarieven.
3. Verkrijgers van bezoldigingen van meewerkende echtgenoten
In overeenstemming met het crisis-overbruggingsrecht is er ook in het kader van het heropstart-overbruggingsrecht geen wettelijke bepaling die deze inkomsten aan de inkomstenbelasting onderwerpt. Ook de heropstart-overbruggingsrechten verkregen door meewerkende echtgenoten zijn dus niet belastbaar.
Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise
Nieuwe verplichtingen in de bouw- en schoonmaaksector
Zelfstandige of vennootschap in de bouw- of schoonmaaksector? In 2024 zijn er twee bijkomende verplichtingen ingevoerd. In deze blog brengen wij u graag op de hoogte van deze nieuwigheden.
Nieuw aansprakelijkheidsrecht vanaf 2025: behoed u nu al voor de mogelijke risico’s
De nieuwe tekst van Boek 6 uit het Nieuw Burgerlijk Wetboek verscheen op 1 juli in het Belgisch Staatsblad en regelt de buitencontractuele aansprakelijkheid van hulppersonen, zoals onder andere bestuurders, werknemers en onderaannemers.
Het doel van het aansprakelijkheidsrecht is dat iemand aansprakelijk gesteld kan worden ingeval er door een fout schade werd veroorzaakt en dat de schade vergoed wordt.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!