Vergeet ook voor 2019 uw minimumbezoldiging als bedrijfsleider niet!
5 December 2019
Sinds 2018 dient iedere kleine vennootschap gedurende het boekjaar aan minstens één bedrijfsleider (natuurlijke persoon) minstens 45.000 euro bruto bezoldiging toe te kennen om van het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting te genieten. Als het resultaat van de vennootschap kleiner is dan 45.000 euro dient de bruto bezoldiging minimaal gelijk te zijn aan het belastbaar resultaat.

Indien de vennootschap voor boekjaar 2019 geen of een te lage bezoldiging toekent aan minstens één van haar natuurlijke persoon bedrijfsleiders, zal zij als kleine onderneming mogelijk niet kunnen genieten van het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting.
- Normaal tarief vennootschapsbelasting: 29,58%
- Verlaagd tarief vennootschapsbelasting:
- 0 - 100.000 euro: 20,4%
- > 100.000 euro: 29,58%
Voorbeeld 1: De vennootschap heeft een belastbaar resultaat (voor bezoldiging) van 100.000 euro.
Bijgevolg dient minimum 45.000 euro aan één van de bedrijfsleiders te worden betaald.
Voorbeeld 2: De vennootschap heeft een belastbaar resultaat (voor bezoldiging) van 40.000 euro.
Bijgevolg dient minimum 20.000 euro (de helft van 40.000 euro) aan één van de bedrijfsleiders als bezoldiging te worden uitgekeerd.
Heeft u zichzelf als bedrijfsleider te weinig uitgekeerd, dan kan er op de jaarlijkse algemene vergadering via de toekenning van tantièmes nog een aanpassing gebeuren. Hou er sowieso rekening mee dat mogelijk ook nog andere voorwaarden spelen waaraan dient te worden voldaan.
Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

De aandeelhoudersovereenkomst: waarom is het een must voor uw onderneming?
Bij het opstarten van een vennootschap komt er veel kijken: het businessplan, de financiering, de oprichtingsakte... Maar de aandeelhoudersovereenkomst wordt vaak over het hoofd gezien. Nochtans kan deze overeenkomst cruciaal zijn om later conflicten te voorkomen en een stabiele samenwerking te garanderen. Wat houdt een aandeelhoudersovereenkomst precies in? En waarom is het een must? We gaan er graag dieper op in.

De zorgvolmacht: hoe u uw toekomst en die van uw onderneming verzekert
Als zelfstandige ondernemer bent u het gewoon om risico’s te nemen en de juiste keuzes te maken voor de groei van uw bedrijf. Maar dacht u ook al na over wat er gebeurt als u zelf niet meer in staat bent om die beslissingen te nemen? Een onverwachte ziekte of plots ongeluk kan namelijk iedereen overkomen. In dat geval kan een zorgvolmacht van onschatbare waarde zijn.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!