Blog
Vergeet de strikte regels rondom referentieprijzen niet bij de aankomende soldenperiode
Eind 2019 werd de Europese richtlijn 2019/2161, ook wel de Omnibusrichtlijn genoemd, goedgekeurd. Uiterlijk eind mei 2022 zou deze richtlijn omgezet moeten zijn in Belgische wetgeving. Momenteel is een wetsontwerp hangende in de Kamer. Wat moet u als retail ondernemer weten inzake deze wetswijziging?
Vlaams Beschermingsmechanisme 12
Het Vlaams Beschermingsmechanisme 12 werd op gerichte en selectieve wijze opgezet voor ondernemingen die geconfronteerd bleven met exploitatiebeperkingen of verplichte sluiting omwille van Covid-19 in het eerste kwartaal 2022.
In het vizier van de fiscus: Meerdere vastgoedeigendommen, buitenlandse rekeningen, vergoedingen via auteursrechten en groepsverzekeringen
Via De Tijd kwamen we te weten wie extra kans maakt op een fiscale controle dit jaar. In het verleden kondigde de fiscus dit aan via haar website, dit jaar werden de gerichte controles bekendgemaakt via de media (bevestigd door de FOD Financiën). Wij geven graag een kort overzicht.
De federale regering beslist: verlenging van het verlaagde btw-tarief voor afbraak en heropbouw én verlaagd tarief voor zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers tot 2023
Afbraak en heropbouw Personen die een gezinswoning slopen en heropbouwen kunnen momenteel genieten van een verlaagd btw-tarief van 6%. Deze maatregel…
Sinds 1 januari 2022 bestaat er een nieuwe ficheverplichting voor auteursrechtelijke vergoedingen
In het wetsontwerp houdende diverse fiscale bepalingen van 13 januari 2022 werd een aanvullende rapportageverplichting voor auteursrechtelijke vergoedingen in het leven geroepen.
De fiscus beschikt via de aangifte roerende voorheffing reeds over een ruim aantal gegevens van de verkrijgers van auteursrechtelijke vergoedingen. De wetgever gaat nu nog een stapje verder en legt de verplichting op om een individuele fiche 281.45 op te stellen voor alle inkomsten uit de overdracht van auteursrechten.
Jarenlange discussie eindelijk opgelost? Wetgeving betreffende de belasting op Nederlandse aanvullende pensioenen aangepast
De Belgische fiscale wetgever heeft de wetgeving inzake de belastingheffing over Nederlandse collectieve aanvullende pensioenen aan Belgische rijksinwoners aangepast. Deze materie zorgde sinds jaar en dag voor discussies tussen de fiscus en de belastingplichtige. Belgische rijksinwoners met een professionele loopbaan in Nederland bouw(d)en in veel gevallen een Nederlands aanvullend pensioen op.
Nieuw Vlaams subsidieregister in aantocht!
Heeft u Vlaamse subsidies ontvangen of zal u in de toekomst Vlaamse subsidies verkrijgen? Houd er dan rekening mee dat vanaf de zomer van 2022 dit voor het grote publiek raadpleegbaar zal zijn in het Vlaams subsidieregister.
Wat kan u als ondernemer doen tegen wijzigende marktomstandigheden zoals prijsstijgingen?
Iedereen voelt het in zijn portemonnee en u leest het overal: ondernemen wordt steeds duurder en lastiger door schaarste. We hebben de corona pandemie nog maar net achter de rug en daar staat de energiecrisis alweer voor deur. Laat staan welke prijsstijgingen we nog meer mogen verwachten door de onvrede en het geweld in Oekraïne. De markt is vandaag de dag grillig en voortdurend in beweging. Het zijn onvoorspelbare tijden met perioden van schaarste, maar hoe gaat u hier als ondernemer mee om? Hoe wapent u zich tegen deze onzekerheden?
Onroerende voorheffing in corona-tijden: Vraag uiterlijk 31 maart de vermindering van OV aan voor leegstand
Wanneer een onroerend goed gedurende een bepaalde periode heeft leeggestaan en geen inkomsten heeft opgebracht, wordt dit goed bestempeld als ‘onproductief’. Onder bepaalde voorwaarden kunnen eigenaars van leegstaande gebouwen een proportionele vermindering van de onroerende voorheffing krijgen in verhouding tot het aantal maanden dat deze onproductiviteit geduurd heeft.
Vlaams Beschermingsmechanisme 11 + Aankondiging Vlaams Beschermingsmechanisme 12
In november en december besliste het Overlegcomité diverse malen tot een verstrenging van de maatregelen die sinds 28 oktober 2021 van toepassing waren. Een aantal sectoren werd opnieuw verplicht haar activiteiten te onderbreken, binnen-activiteiten werden opnieuw onderworpen aan strenge voorwaarden of zelfs verboden. Als gevolg van deze maatregelen werden bepaalde ondernemingen nogmaals geconfronteerd met aanzienlijke exploitatiebeperkingen. Om deze ondernemingen te ondersteunen werd beslist een Vlaams Beschermingsmechanisme 11 toe te kennen voor de steunperiode van 20 november tot en met 31 december 2021.
Een belastingvoordeel van 225% voor éénzelfde laadstation? Het kan!
Sinds 1 september 2021 worden ondernemingen fiscaal aangemoedigd om laadpalen voor elektrische wagens te installeren. Zo genieten ondernemingen die een publiek toegankelijke laadpaal installeren van een verhoogde kostenaftrek van 200% (tot en met eind 2022). We lichtten deze gunstmaatregel reeds toe in onze nieuwsbrief van 25 oktober 2021.
Voorlopig was het nog niet duidelijk of dit voordeel gecumuleerd kon worden met de investeringsaftrek voor KMO vennootschappen. Goed nieuws, recent bevestigde de minister van financiën deze vraag: een laadpaal die aan de nodige voorwaarden voor beide stelsels voldoet, komt in aanmerking voor beide fiscale voordelen. Wij lichten graag even toe.
Vermindering sociale bijdragen zelfstandigen: vanaf nu zonder drempels
Op 1 januari 2022 werden de vaste drempels voor de vermindering van de voorlopige sociale bijdragen voor zelfstandigen afgeschaft. Voortaan is het mogelijk om het bedrag van de voorlopige sociale bijdragen af te stemmen op uw geraamde inkomsten van het jaar zelf.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!