Investeringsaftrek aan 20%: we gaan de laatste 6 maanden in?
5 June 2019
De eenmalige investeringsaftrek werd voor KMO’s en zelfstandigen vanaf 1 januari 2018 van 8% verhoogd naar 20%. Deze tijdelijke verhoging loopt op 31 december 2019 van rechtswege ten einde tenzij de regering besluit om deze gunstige maatregel te verlengen.
De investeringsaftrek is een extra aftrek die toegepast kan worden op investeringen in materiële en immateriële vast activa, ongeacht hun aard. Deze aftrek kan eenmalig of gespreid gebeuren en kan soms tot mooie belastingbesparingen leiden, zowel voor zelfstandigen als voor vennootschappen.
Om van deze investeringsaftrek te kunnen genieten, moeten de betrokken activa waarin wordt geïnvesteerd aan de volgende cumulatieve voorwaarden voldoen:
- in België voor een in bestaande of geplande beroepswerkzaamheid worden gebruikt;
- afschrijfbaar zijn;
- nieuw zijn;
- tijdens het belastbaar tijdperk verkregen zijn.
De toepassing van het tarief van 20% heeft wel beperkingen voor KMO’s: verzaking aan de notionele interestaftrek en overdracht (bij onvoldoende belastbaar resultaat) beperkt tot het volgend belastbaar tijdperk.
Het is nog onzeker of de regering de tijdelijke gunstmaatregel van de verhoogde eenmalige investeringsaftrek van 20% zal verlengen. We kunnen wel met zekerheid stellen dat dit verhoogd tarief nog van toepassing zal zijn op investeringen gedaan tot uiterlijk 31 december 2019.
U doet er dus goed aan om in geval van geplande investeringen te bekijken of u deze al dan niet best nog in 2019 doet.
Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise
Nieuwe verplichtingen in de bouw- en schoonmaaksector
Zelfstandige of vennootschap in de bouw- of schoonmaaksector? In 2024 zijn er twee bijkomende verplichtingen ingevoerd. In deze blog brengen wij u graag op de hoogte van deze nieuwigheden.
Nieuw aansprakelijkheidsrecht vanaf 2025: behoed u nu al voor de mogelijke risico’s
De nieuwe tekst van Boek 6 uit het Nieuw Burgerlijk Wetboek verscheen op 1 juli in het Belgisch Staatsblad en regelt de buitencontractuele aansprakelijkheid van hulppersonen, zoals onder andere bestuurders, werknemers en onderaannemers.
Het doel van het aansprakelijkheidsrecht is dat iemand aansprakelijk gesteld kan worden ingeval er door een fout schade werd veroorzaakt en dat de schade vergoed wordt.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!