De CV: verplicht coöperatieve gedachtengoed
20 May 2019
In het oude wetboek van vennootschappen bestaan er twee vormen van coöperatieve vennootschappen: met beperkte aansprakelijkheid (CVBA) en met onbeperkte en hoofdelijke aansprakelijkheid (CVOA). De rechtsvorm van de coöperatieve vennootschap krijgt een andere invulling in het nieuwe vennootschapsrecht.

Wat verandert er?
Enkel de CVBA blijft in de nieuwe wet behouden en wordt omgedoopt tot de CV. Deze vennootschapsvorm is voorbehouden voor vennootschappen die doordrongen zijn van het coöperatief gedachtengoed en tot voornaamste doel hebben aan de behoeften van hun aandeelhouders te voldoen en/of hun economische en sociale activiteiten te ontwikkelen, onder meer door met haar aandeelhouders overeenkomsten te sluiten over de levering van goederen, het verrichten van diensten of de uitvoering van werken in het kader van de activiteit die de coöperatieve vennootschap uitoefent of laat uitoefenen.
Om te vermijden dat de rechtsvorm zal worden gebruikt voor vennootschappen die niet voldoen aan dit gedachtengoed, kan het openbaar ministerie of iedere belanghebbende de ontbinding vorderen voor de rechtbank van een dergelijke CV.
Op enkele uitzonderingen na, komen de wettelijke bepalingen inzake de CV overeen met deze van toepassing op de BV. Bijgevolg zal ook de CV geen maatschappelijk kapitaal meer kennen.
Wat blijft er?
De aandelen blijven vrij overdraagbaar aan derden die voldoen aan de vereisten uiteengezet in de statuten. Zoals voorheen is de uittreding en uitsluiting lastens het vennootschapsvermogen nog steeds mogelijk.
In tegenstelling tot de BV, moet de CV wel nog steeds meerhoofdig opgericht worden en kunnen enkel aandelen op naam en obligaties uitgegeven worden.
Overgangsregels
De bestaande CVBA’s en CVOA’s zijn, net zoals de bestaande BVBA’s, verplicht om uiterlijk op 1 januari 2024 hun statuten in overeenstemming te brengen met de nieuwe wetgeving.
Enkel echte CVBA’s, d.w.z. de vennootschappen met coöperatief gedachtengoed, worden omgezet in de CV.
Ook zal vanaf 1 januari 2020 het volstort kapitaal en de wettelijke reserve van rechtswege en zonder vervulling van enige formaliteit worden omgevormd in een statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening, zoals bij de bestaande BVBA’s.
De CVBA’s zonder coöperatief gedachtengoed worden van rechtswege omgezet in een BV en de CVOA’s in een VOF, en dit vanaf 1 januari 2024, indien zij tegen deze datum geen statutenwijziging hebben gedaan.
Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

De aandeelhoudersovereenkomst: waarom is het een must voor uw onderneming?
Bij het opstarten van een vennootschap komt er veel kijken: het businessplan, de financiering, de oprichtingsakte... Maar de aandeelhoudersovereenkomst wordt vaak over het hoofd gezien. Nochtans kan deze overeenkomst cruciaal zijn om later conflicten te voorkomen en een stabiele samenwerking te garanderen. Wat houdt een aandeelhoudersovereenkomst precies in? En waarom is het een must? We gaan er graag dieper op in.

De zorgvolmacht: hoe u uw toekomst en die van uw onderneming verzekert
Als zelfstandige ondernemer bent u het gewoon om risico’s te nemen en de juiste keuzes te maken voor de groei van uw bedrijf. Maar dacht u ook al na over wat er gebeurt als u zelf niet meer in staat bent om die beslissingen te nemen? Een onverwachte ziekte of plots ongeluk kan namelijk iedereen overkomen. In dat geval kan een zorgvolmacht van onschatbare waarde zijn.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!