Nieuwe fiscale vrijstelling vanaf 1 januari 2019 voor personeel
23 February 2019
Heeft u werknemers in dienst met een anciënniteit van minstens vijf jaar, dan kunt u vanaf 2019 jaarlijks de (tijdelijke) fiscale vrijstelling ’sociaal passief’, van maximaal 1.280,77 euro per werknemer genieten.

Het concrete bedrag van de vrijstelling wordt per werknemer berekend op basis van het bruto-maandloon. Wanneer dit niet meer dan 1.500 euro bedraagt wordt dit voor 100% in aanmerking genomen als berekeningsbasis. Het gedeelte van het loon boven 1.500 euro wordt slechts voor 30% in aanmerking genomen, met een maximum van 2.600 euro.
Indien de werknemer een anciënniteit heeft tussen de 5 en 20 jaar, dan heeft de werkgever recht op een vrijstelling van 3 weken van de berekeningsbasis, om te rekenen naar een weekloon met de factor 3/13. In geval de werknemer een anciënniteit heeft van meer dan 20 jaar, dan bedraagt de vrijstelling slechts 1 week van de berekeningsbasis.
Voorbeeld:
Voor een werknemer die 7 jaar in dienst is:
Bruto-maandloon = 2.200 euro => berekeningsbasis: 1.710 euro (= 1.500 + (700*30%)
Vrijstelling: 1.710 euro * 3/13 * 3 weken = 1.183,85 euro
De jaarlijkse vrijstelling kan worden toegepast vanaf 1 januari 2019 maar moet echter wel gespreid worden over vijf jaar. Voor het boekjaar 2019 tot en met 2023 zal u dus telkens 20% kunnen vrijstellen. Voor het boekjaar 2020 kan u opnieuw een berekening maken en deze vrijstelling toepassen voor de boekjaren 2020 tot en met 2024.
Opgelet :indien een werknemer, waarvoor de tijdelijke vrijstelling werd toegepast, de onderneming verlaat, worden de eerder vrijgestelde bedragen toegevoegd aan de belastbare winst.
Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

De aandeelhoudersovereenkomst: waarom is het een must voor uw onderneming?
Bij het opstarten van een vennootschap komt er veel kijken: het businessplan, de financiering, de oprichtingsakte... Maar de aandeelhoudersovereenkomst wordt vaak over het hoofd gezien. Nochtans kan deze overeenkomst cruciaal zijn om later conflicten te voorkomen en een stabiele samenwerking te garanderen. Wat houdt een aandeelhoudersovereenkomst precies in? En waarom is het een must? We gaan er graag dieper op in.

De zorgvolmacht: hoe u uw toekomst en die van uw onderneming verzekert
Als zelfstandige ondernemer bent u het gewoon om risico’s te nemen en de juiste keuzes te maken voor de groei van uw bedrijf. Maar dacht u ook al na over wat er gebeurt als u zelf niet meer in staat bent om die beslissingen te nemen? Een onverwachte ziekte of plots ongeluk kan namelijk iedereen overkomen. In dat geval kan een zorgvolmacht van onschatbare waarde zijn.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!