De bedrijfsfiets: interessant of niet?
30 March 2019
Is fietsen ook iets voor u of uw personeel? Dan is de toekenning van de bedrijfsfiets zeker iets dat u kan overwegen. We sommen hieronder kort de voordelen voor u op.
De voordelen van een bedrijfsfiets:
- Er wordt geen voordeel alle aard toegekend aan de werknemer die een bedrijfsfiets krijgt in zoverre deze wordt gebruikt voor het woon-werkverkeer.
- Er zijn geen werkgeversbijdragen noch sociale bijdragen door de werknemer verschuldigd op het privégebruik van de fiets (sinds 1 januari 2017).
- De kosten inzake de fiets zelf en de eigenlijke fietstoebehoren zijn voor 120% aftrekbaar voor de werkgever (vanaf aanslagjaar 2021: 100%). Fietskledij valt hier niet onder. Daarentegen zijn ook de kosten in het kader van het onroerend goed voor het stallen van fietsen en het verlenen van sanitaire ruimtes aan personeel om zich te verfrissen (in de context van de verplaatsing) voor 120% aftrekbaar.
- Het soort fiets is van geen belang. Ook elektrische fietsen worden aanvaard mits de nodige aanpassing van uitrusting, zoals wettelijk opgelegd voor elektrische fietsen.
- De combinatie met de bedrijfswagen of andere verplaatsingsvergoedingen is mogelijk.
- Vrije mogelijkheid in hoofde van de werkgever tot toekenning van een fietsvergoeding. Deze is vrijgesteld van belastingen en van sociale bijdragen ten belope van 24 eurocent per kilometer.
Er zijn dus heel wat (para)fiscale voordelen verbonden aan de bedrijfsfiets maar deze zijn uiteraard niet voor iedereen weggelegd omwille van praktische redenen (afstand, gezinssituatie, weersomstandigheden, carpooling,…). Wat vaststaat is dat een bedrijfsfiets een fiscaal vriendelijke tegemoetkoming kan zijn naar werknemers die in de buurt van hun werk wonen.
Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise
Nieuwe verplichtingen in de bouw- en schoonmaaksector
Zelfstandige of vennootschap in de bouw- of schoonmaaksector? In 2024 zijn er twee bijkomende verplichtingen ingevoerd. In deze blog brengen wij u graag op de hoogte van deze nieuwigheden.
Nieuw aansprakelijkheidsrecht vanaf 2025: behoed u nu al voor de mogelijke risico’s
De nieuwe tekst van Boek 6 uit het Nieuw Burgerlijk Wetboek verscheen op 1 juli in het Belgisch Staatsblad en regelt de buitencontractuele aansprakelijkheid van hulppersonen, zoals onder andere bestuurders, werknemers en onderaannemers.
Het doel van het aansprakelijkheidsrecht is dat iemand aansprakelijk gesteld kan worden ingeval er door een fout schade werd veroorzaakt en dat de schade vergoed wordt.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!