Van BVBA naar BV in een notendop!
27 March 2019
Met de invoering van het nieuw ‘Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen” op 1 mei 2019, zal de BVBA, zoals wij deze de dag van vandaag nog kennen, omgevormd worden in de Besloten Vennootschap (BV).
- De BV zal geen minimaal maatschappelijk kapitaal meer hebben. Bij oprichting wordt daarentegen een vermogen vereist dat voldoende toereikend is. Die toereikendheid zal worden bepaald aan de hand van een financieel plan waarin de oprichters het bedrag van het aanvangsvermogen verantwoorden in het licht van de voorgenomen bedrijvigheid van de vennootschap over een periode van tenminste twee jaar.
- Het zal mogelijk worden om verschillende soorten van aandelen of andere effecten uit te geven, met daaraan verbonden (stem)rechten, naar analogie met de NV. Hierdoor zal het ook voor de BV mogelijk zijn om derden-investeerders aan te trekken en om de positie van bepaalde personen binnen de vennootschap te versterken.
- Net zoals in de NV, zullen de zaakvoerders van de BV voortaan ‘bestuurders’ genoemd worden, met een ruime bevoegdheid zowel binnen de vennootschap als op vlak van vertegenwoordiging ten aanzien van derden. Deze bevoegdheden kunnen bovendien via de statuten beperkt worden. Ook zal het bestuursorgaan de mogelijkheid hebben om het dagelijks bestuur te delegeren. Ook de vennoten worden voortaan ‘aandeelhouders’ genoemd.
- Er zal meer flexibiliteit en vrijheid zijn voor de BV daar de statuten mogen afwijken van de nieuwe wetgeving, omdat deze van ‘aanvullend recht’ is. De statuten kunnen aldus zodanig aangepast worden dat een vrije overdracht van aandelen mogelijk zal zijn. Ook zal het mogelijk worden om een inbreng in nijverheid (bijv. toekomstige dienstprestaties) te doen.
- De bestaande BVBA’s zijn deze verplicht om uiterlijk op 1 januari 2024 hun statuten in overeenstemming te brengen met de nieuwe wetgeving.
Op 1 januari 2020 zullen wel de dwingende bepalingen van de nieuwe wet al van toepassing zijn. Zo zal onder meer vanaf deze datum de nieuwe benaming en afkorting van de ‘BV’ gebruikt moeten worden en dient de nieuwe regeling inzake de winstuitkering en de alarmbelprocedure te worden toegepast.
Een van deze dwingende bepalingen is ook de omvorming het kapitaal. Het volstort kapitaal en de wettelijke reserve worden dan van rechtswege en zonder vervulling van enige formaliteit omgevormd in een statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening. Indien men dit kapitaal nadien nog uit de vennootschap wenst te halen, dient de vennootschap een dubbele test te ondergaan, m.n. de liquiditeitstest en de balanstest.
Uiteraard staan wij ter uwer beschikking om u met raad en daad bij te staan en eventuele verdere vragen te beantwoorden.
Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise
Nieuwe verplichtingen in de bouw- en schoonmaaksector
Zelfstandige of vennootschap in de bouw- of schoonmaaksector? In 2024 zijn er twee bijkomende verplichtingen ingevoerd. In deze blog brengen wij u graag op de hoogte van deze nieuwigheden.
Nieuw aansprakelijkheidsrecht vanaf 2025: behoed u nu al voor de mogelijke risico’s
De nieuwe tekst van Boek 6 uit het Nieuw Burgerlijk Wetboek verscheen op 1 juli in het Belgisch Staatsblad en regelt de buitencontractuele aansprakelijkheid van hulppersonen, zoals onder andere bestuurders, werknemers en onderaannemers.
Het doel van het aansprakelijkheidsrecht is dat iemand aansprakelijk gesteld kan worden ingeval er door een fout schade werd veroorzaakt en dat de schade vergoed wordt.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!