De aandeelhoudersovereenkomst: waarom is het een must voor uw onderneming?
9 April 2025
Bij het opstarten van een vennootschap komt er veel kijken: het businessplan, de financiering, de oprichtingsakte... Maar de aandeelhoudersovereenkomst wordt vaak over het hoofd gezien. Nochtans kan deze overeenkomst cruciaal zijn om later conflicten te voorkomen en een stabiele samenwerking te garanderen. Wat houdt een aandeelhoudersovereenkomst precies in? En waarom is het een must? We gaan er graag dieper op in.

Wat is een aandeelhoudersovereenkomst?
Een aandeelhoudersovereenkomst is een juridisch contract tussen de aandeelhouders van een vennootschap. Hierin leggen ze afspraken vast over de manier waarop ze met elkaar en met de vennootschap omgaan. Dit document staat los van de statuten en biedt meer flexibiliteit omdat het niet verplicht openbaar moet gemaakt worden.
De belangrijkste kenmerken van een aandeelhoudersovereenkomst zijn dus:
- Het discreet karakter: de overeenkomst blijft doorgaans tussen de aandeelhouders en is niet publiek, wat extra vertrouwelijkheid biedt.
- De aanvullende werking: het document vult de statuten aan en kan voorzien in een bepaling waaruit de voorrang van de aandeelhoudersovereenkomst op de statuten blijkt, in geval beide documenten elkaar zouden tegenspreken.
- Flexibiliteit: aandeelhouders kunnen in de overeenkomst zaken regelen zoals exit-strategieën, overdracht van aandelen en conflictoplossing op een manier die past bij hun specifieke situatie. Bovendien kan de aandeelhoudersovereenkomst eenvoudig gewijzigd worden mits onderling akkoord van de partijen. Hiervoor is geen passage bij de notaris vereist, dit in tegenstelling tot een aanpassing van de statuten.
Waarom is een aandeelhoudersovereenkomst belangrijk?
Een goed opgestelde aandeelhoudersovereenkomst kan:
- Discussies en conflicten vermijden door duidelijke afspraken te maken over beslissingsrecht, winstverdeling en verantwoordelijkheden.
- De continuïteit van de onderneming waarborgen door spelregels vast te leggen bij overnames, uittredingen of onverwachte gebeurtenissen.
- Flexibiliteit bieden in situaties waarin de statuten onvoldoende houvast geven.
Wanneer moet ik een aandeelhoudersovereenkomst opstellen?
Idealiter gebeurt dit bij de oprichting van de vennootschap, wanneer alle aandeelhouders nog op één lijn zitten. Maar ook later kan het nuttig zijn om alsnog een overeenkomst af te sluiten: bijvoorbeeld bij een kapitaalronde, een overname of een interne herstructurering.
Wat staat er in een aandeelhoudersovereenkomst?
Hoewel de inhoud kan variëren naargelang de noden van de aandeelhouders, bevat een solide aandeelhoudersovereenkomst doorgaans afspraken over:
- Het stemrecht en de besluitvorming
Verdeling van stemrechten: niet alle aandeelhouders hoeven per se een gelijkwaardig stemrecht te hebben. De overeenkomst kan bepalen dat bepaalde strategische besluiten een hogere meerderheid vereisen.
Besluitvormingsprocedures: procedures voor het nemen van besluiten, inclusief vormvereisten en de mogelijkheid om bepaalde besluiten via schriftelijke rondvraag te nemen.
- De overdracht van aandelen
Verkoopbeperkingen: om te voorkomen dat een externe partij plotseling een invloedrijke positie inneemt, worden vaak beperkingen opgelegd aan de overdracht van aandelen.
Voorkeursrecht: bestaande aandeelhouders krijgen de mogelijkheid om aandelen eerst over te nemen voordat deze aan een derde worden aangeboden.
Goedkeuringsclausules: in veel gevallen moet de raad van bestuur of de aandeelhoudersvergadering akkoord gaan met de verkoop van aandelen.
- De kapitaalverhoging en financiering
Kapitaalinjecties: afspraken over wanneer en hoe aandeelhouders verplicht kunnen worden om extra kapitaal in te brengen, bijvoorbeeld bij het behalen van groeidoelstellingen.
Winstverdeling: regels omtrent de uitkering van dividenden en de herverdeling van winsten zodat alle partijen weten waar zij aan toe zijn.
- De uittreding en exit-strategieën
Uittredingsregeling: heldere afspraken over de procedure wanneer een aandeelhouder de onderneming verlaat, inclusief de berekening van de inbrengwaarde van zijn aandelen.
Drag-along en tag-along rechten: mechanismen die ervoor zorgen dat bij een verkoop van de meerderheid van de aandelen ook de minderheidsaandeelhouders worden meegenomen of de mogelijkheid hebben hun aandelen mee te verkopen.
- Concurrentiebedingen en vertrouwelijkheid
Vertrouwelijkheid: bepalingen die garanderen dat bedrijfsgevoelige informatie niet in verkeerde handen valt.
Non-concurrentieclausules: afspraken die voorkomen dat aandeelhouders direct concurrerende activiteiten starten tijdens en na hun betrokkenheid bij de onderneming.
- Het bestuur en management
Structuur van het bestuur: de overeenkomst kan specifieke afspraken bevatten over de samenstelling en de bevoegdheden van de raad van bestuur of directie.
Inbreng van knowhow: naast financiële bijdragen kan de overeenkomst ook afspraken bevatten over de inzet van specifieke kennis en ervaring van de aandeelhouders.
Een aandeelhoudersovereenkomst is geen verplichting, maar wel een essentieel instrument om de samenwerking tussen aandeelhouders vlot en transparant te laten verlopen. Door op voorhand duidelijke afspraken te maken, voorkomt u discussies en creëert u stabiliteit in uw vennootschap. Overweeg dus zeker om samen met onze experts een op maat gemaakte overeenkomst op te stellen.
Hebt u vragen over hoe u een aandeelhoudersovereenkomst opstelt of welke bepalingen essentieel zijn voor uw situatie? Laat u adviseren door QPS Accountants en zorg ervoor dat uw onderneming stevig in de steigers staat.
Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

De zorgvolmacht: hoe u uw toekomst en die van uw onderneming verzekert
Als zelfstandige ondernemer bent u het gewoon om risico’s te nemen en de juiste keuzes te maken voor de groei van uw bedrijf. Maar dacht u ook al na over wat er gebeurt als u zelf niet meer in staat bent om die beslissingen te nemen? Een onverwachte ziekte of plots ongeluk kan namelijk iedereen overkomen. In dat geval kan een zorgvolmacht van onschatbare waarde zijn.

Fiscaal gunstregime auteursrechten in de IT-sector grondwettelijk hof geeft uitsluitsel
Sinds de Programmawet van 26 december 2022 was er heel wat te doen rond het fiscaal gunstregime voor inkomsten uit overdracht of verlening van auteursrechten. Vooral de vraag of de IT-sector – en meer bepaald softwareontwikkelaars – nog van het voordelig tarief kon genieten, zorgde voor heel wat discussies. Uiteindelijk nam het Grondwettelijk Hof met haar arrest van 16 mei 2024 een duidelijk standpunt in. Onze experts leggen uit.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!