De nieuwe investeringsaftrek vanaf 2025

11 February 2025

In een vorige nieuwsbrief lichtten we jullie al in over de voorgenomen hervorming van de investeringsaftrek. De nieuwe regelgeving is ondertussen officieel en is van toepassing op activa die vanaf 1 januari 2025 verkregen of tot stand gebracht zijn. Wij leggen hierna de nieuwe spelregels uit.

Wat houdt de investeringsaftrek in?

Ondernemingen die investeren in nieuwe materiële en immateriële vaste activa kunnen een bepaald percentage van de aanschaffingswaarde fiscaal in aftrek brengen van de belastbare winst.

Welke investeringen komen in aanmerking?

In de algemene regel moet het gaan om investeringen in materiële of immateriële vaste activa die in nieuwe staat zijn verkregen of tot stand gebracht. Deze activa moeten in België uitsluitend voor het uitoefenen van de beroepswerkzaamheid worden gebruikt en ze moeten ten minste over drie jaar worden afgeschreven.

Een aantal investeringen zijn uitdrukkelijk uitgesloten van de investeringsaftrek zoals onder andere gebouwen aangekocht voor wederverkoop, personenwagens en bepaalde milieuonvriendelijke activa.

Het percentage van de investeringsaftrek is afhankelijk van het soort investering en de investeerder. Er is geen onderlinge cumul mogelijk tussen de verschillende investeringsaftrekken. Wanneer een investering voor meerdere aftrekken in aanmerking komt, moet er per investering gekozen worden welke aftrek toegepast wordt.

Basisaftrek

De basisaftrek kent een vast percentage van 10% en kan enkel toegepast worden door eenmanszaken en kleine vennootschappen.

Dit wordt verhoogd tot 20% voor bepaalde digitale investeringen, ingedeeld in 4 categorieën:

  • Digitale betalings- en facturatiesystemen (bv. een ‘witte kassa’);
  • Beveiliging van informatie- en communicatietechnologie (ICT);
  • Boekhoudkundig en financieel beheer: software en apparatuur;
  • Klantenwerving en relatiebeheer.

De ondernemer moet de factuur van de investering ter beschikking houden van de belastingadministratie. Er moet voorafgaand geen attest bekomen worden.

Verhoogde thematische aftrek

Voor eenmanszaken en kleine vennootschappen bedraagt het percentage van de thematische investeringsaftrek 40%. Grote vennootschappen kunnen ook gebruik maken van deze thematische aftrek, maar voor hun bedraagt het percentage 30%. Namens het Federale Regeerakkoord zou dit percentage ook voor de grote vennootschappen naar 40% gebracht worden. Binnen welke termijn dit zou zijn, is echter nog niet duidelijk gezien er nog geen wetteksten beschikbaar zijn.

De term spreekt voor zich, het betreft een fiscale aftrek die enkel van toepassing is voor investeringen binnen welbepaalde thema’s:

  • Efficiënt energieverbruik en hernieuwbare energie;
  • Koolstofemissievrij vervoer;
  • Milieuvriendelijke investeringen;
  • Ondersteunende digitale investeringen verwant aan de drie voorgaande types van investeringen.

De investering moet een waarde hebben van ten minste 1.000 euro, ze moet op een door de belastingadministratie opgestelde lijst van investeringen voorkomen én er moet voorafgaand een attest bekomen worden bij het bevoegde Gewest.

Technologieaftrek

Hieronder vallen investeringen in octrooien en milieuvriendelijke investeringen voor onderzoek en ontwikkeling. Om van de aftrek te kunnen genieten, dient uw onderneming een R&D afdeling te hebben of innovatiesteun te hebben genoten via VLAIO.

Het aftrekpercentage is hetzelfde voor kleine als voor grote ondernemingen, maar verschilt afhankelijk van de keuze voor een eenmalige of een gespreide toepassing. De eenmalige aftrek bedraagt 13,5%. In het geval van een gespreide toepassing wordt de aftrek toegestaan op basis van de afschrijvingen van de investeringen en bedraagt ze 20,5%. Deze aftrek kan niet gecombineerd worden met het belastingkrediet voor onderzoek en ontwikkeling.

Voor deze aftrek moet de belastingplichtige voorafgaand een attest aanvragen bij de bevoegde overheidsinstantie.

Overdraagbaarheid

De basisaftrek is in principe slechts één jaar overdraagbaar in de vennootschapsbelasting en onbeperkt overdraagbaar in de personenbelasting. In het Federale Regeerakkoord lezen we dat de basisaftrek ook in de vennootschapsbelasting onbeperkt aftrekbaar zal worden. Van zodra wetteksten beschikbaar zijn in dit verband, kunnen wij meer informatie delen.

De thematische en de technologieaftrek zijn onbeperkt overdraagbaar, ongeacht of de belastingplichtige onderworpen wordt aan de vennootschapsbelasting of de personenbelasting.

Wat met investeringen gedaan vóór 2025?

Activa die werden verkregen of tot stand gebracht vóór 1 januari 2025 blijven onderworpen aan de ‘oude’ regeling. Maakte de onderneming gebruik van de gespreide aftrek, waarbij investeringen werden verworven vóór 1 januari 2025, maar de afschrijvingen doorlopen tot na die datum, dan kan men de ‘oude’ regeling blijven toepassen tot de activa volledig afgeschreven zijn. 

Schematisch overzicht:

 

Zelfstandigen

Kleine vennootschappen

Andere vennootschappen

Eenmalige investeringsaftrek

Gewone basisaftrek

10%

10%

/

Verdubbelde basisaftrek voor digitale activa

20%

20%

/

Verhoogde thematische aftrek

40%

40%

30% (*)

Technologieaftrek

13,5%

13,5%

13,5%

Gespreide investeringsaftrek

Technologieaftrek

20,5%

20,5%

20,5%

(*) In de toekomst 40% namens het Federale Regeerakkoord.

Investeringen in het vooruitzicht?

Voor de thematische aftrek en de technologieaftrek moet er voorafgaand een attest aangevraagd worden. Voorts worden aan bepaalde categorieën op de ‘energie-investeringslijst’ bijzondere voorwaarden gekoppeld, waaronder bijvoorbeeld een voorafgaandelijke energiestudie.

Het is dus van belang om voorafgaand aan uw investering de te vervullen voorwaarden en formaliteiten in kaart te brengen. Uw vertrouwde QPS dossierbeheerder staat u hierin graag bij.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

De aandeelhoudersovereenkomst: waarom is het een must voor uw onderneming?

De aandeelhoudersovereenkomst: waarom is het een must voor uw onderneming?

Bij het opstarten van een vennootschap komt er veel kijken: het businessplan, de financiering, de oprichtingsakte... Maar de aandeelhoudersovereenkomst wordt vaak over het hoofd gezien. Nochtans kan deze overeenkomst cruciaal zijn om later conflicten te voorkomen en een stabiele samenwerking te garanderen. Wat houdt een aandeelhoudersovereenkomst precies in? En waarom is het een must? We gaan er graag dieper op in.

De zorgvolmacht: hoe u uw toekomst en die van uw onderneming verzekert

De zorgvolmacht: hoe u uw toekomst en die van uw onderneming verzekert

Als zelfstandige ondernemer bent u het gewoon om risico’s te nemen en de juiste keuzes te maken voor de groei van uw bedrijf. Maar dacht u ook al na over wat er gebeurt als u zelf niet meer in staat bent om die beslissingen te nemen? Een onverwachte ziekte of plots ongeluk kan namelijk iedereen overkomen. In dat geval kan een zorgvolmacht van onschatbare waarde zijn.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons