Doktersvennootschappen : ook niet-artsen voortaan toegelaten
30 March 2023
Artsen oefenen hun beroepsactiviteit vaak uit via een vennootschap.
Voorheen was het als niet-arts niet of slechts onder strikte voorwaarden mogelijk om aandeelhouder te zijn van een doktersvennootschap. De Orde der artsen heeft eind 2022 haar standpunt hieromtrent versoepeld.
Wat betekent dit concreet?

Hoe het was?
Bij de oprichting van een doktersvennootschap mochten de aandelen enkel in het bezit zijn van één of meerdere aandeelhouders die het beroep van arts uitoefenden. Bijkomend konden enkel artsen van dezelfde discipline of van aanverwante disciplines samenwerken in een vennootschap. Ook echtparen-artsen konden samen één vennootschap oprichten.
Niet-artsen, zoals de kinderen, wettelijk samenwonende partner of de echtgeno(o)t(e) waren in principe niet toegelaten in een artsenvennootschap.
Enkel in het kader van familiale planning werd door de Orde der artsen onder strikte voorwaarden toegelaten dat de aandelen van een artsenvennootschap gesplitst werden in blote eigendom (natuurlijk persoon niet-arts) en vruchtgebruik (natuurlijk persoon arts) met de nodige garanties in de statuten. Hierbij werd elke situatie door de Orde der artsen afzonderlijk beoordeeld.
Versoepeling
Met het verschijnen van de nieuwe Code in 2018 en met een advies van eind 2022 wordt niet langer voorgeschreven dat de vennoten van een doktersvennootschap uitsluitend artsen moeten zijn.
Deontologisch is het bijgevolg toegestaan dat uw echtgeno(o)t(e)(e), wettelijk samenwonende partner of kinderen medeaandeelhouder worden in uw artsenvennootschap. Ook artsen met uiteenlopende disciplines kunnen nu samenwerken in één vennootschap.
Er worden geen beperkingen gesteld aan de participatie van niet-artsen in een professionele artsenvennootschap, noch qua eigendom van de aandelen, noch qua bestuur van de vennootschap.
Dit opent mogelijkheden in het kader van successieplanning en het aantrekken van externe investeerders.
Voorwaarden
Het voorwerp en de vorm van de samenwerking moet in overeenstemming zijn met de deontologische regels. Zo moet het beroepsgeheim, de therapeutische vrijheid en de professionele onafhankelijkheid van de arts gerespecteerd worden.
Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

De nieuwe investeringsaftrek vanaf 2025
In een vorige nieuwsbrief lichtten we jullie al in over de voorgenomen hervorming van de investeringsaftrek. De nieuwe regelgeving is ondertussen officieel en is van toepassing op activa die vanaf 1 januari 2025 verkregen of tot stand gebracht zijn. Wij leggen hierna de nieuwe spelregels uit.

De nieuwe btw-ketting: wat verandert er voor u?
Op 1 januari 2025 trad de nieuwe btw-ketting in werking. Het opzet van de maatregelen is om de processen te vereenvoudigen en te moderniseren. De belastingadministratie licht in haar circulaire van 27 januari een aantal standpunten toe. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen en de huidige stand van zaken.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!