Opgelet dat u als aandeelhouder of bestuurder niet met de billen bloot gaat bij een oprichting en/of statutenwijziging
25 October 2021
Heeft u al gehoord van de statutendatabank? Neen? Lees dan zeker even verder.
Waar u vroeger enkel een uittreksel kon raadplegen van de statuten van een vennootschap, staan sinds 01/05/2019 de integrale gecoördineerde statuten online.
Voorheen konden derden enkel in het Belgisch Staatsblad een uittreksel raadplegen van uw statuten. Wou men het volledige afschrift lezen dan moest men zich naar de griffie van de ondernemingsrechtbank begeven. Dit is nu niet meer nodig, via notaris.be/statuten zijn de volledige gecoördineerde statuten voor iedereen gratis raadpleegbaar. De onderhands opgerichte vennootschappen zoals de vereniging zonder winstoogmerk, commanditaire vennootschap en de vennootschap onder firma kunnen voorlopig niet teruggevonden worden in het register.
Vaak worden in de statuten specifieke afspraken opgenomen, zoals overdraagbaarheid van aandelen, voorkooprechten, winstverdeling, voorkeurrecht,… welke nu voor iedereen zichtbaar zijn. Wenst u niet met de billen bloot te gaan en de nodige afspraken intern te regelen? Er zijn mogelijkheden om een aantal interne afspraken discreet via o.a. een aandeelhoudersovereenkomst te regelen. In het kader van de aanpassing van de statuten aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen valt het te overwegen om hiermee rekening te houden.
Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise
Nieuwe verplichtingen in de bouw- en schoonmaaksector
Zelfstandige of vennootschap in de bouw- of schoonmaaksector? In 2024 zijn er twee bijkomende verplichtingen ingevoerd. In deze blog brengen wij u graag op de hoogte van deze nieuwigheden.
Nieuw aansprakelijkheidsrecht vanaf 2025: behoed u nu al voor de mogelijke risico’s
De nieuwe tekst van Boek 6 uit het Nieuw Burgerlijk Wetboek verscheen op 1 juli in het Belgisch Staatsblad en regelt de buitencontractuele aansprakelijkheid van hulppersonen, zoals onder andere bestuurders, werknemers en onderaannemers.
Het doel van het aansprakelijkheidsrecht is dat iemand aansprakelijk gesteld kan worden ingeval er door een fout schade werd veroorzaakt en dat de schade vergoed wordt.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!